România trebuie să reacţioneze la provocările Budapestei

Bucureşti, 7 decembrie 2016: Partidul România Mare (PRM) a luat act cu nedumerire şi suprindere de lipsa de reacţie a repezentanţilor diplomaţiei româneşti, dar şi a altor reprezentanţi ai statului român, faţă de recentele declaraţii venite de la Budapesta, care nu numai că încalcă normele dipomatice uzuale între ţări, dar jignesc în mod profund România. Partidul România Mare consideră că reacţia reţinută a diplomaţiei româneşti reprezintă de fapt o radiografie clară şi fără echivoc că ceea ce se întâmplă cu România ultimilor 26 de ani.

“Suntem o ţara fără lider, suntem o ţară fără politicieni puternici, suntem o ţară care la acest moment este vulnerabilă oricărui atac, indiferent de unde ar veni el. Ungaria nu ar fi venit acum cu declaraţii de o agresivitate fără seamăn în ultimii ani, dacă nu ar fi simţit că la Bucureşti nu există nimeni care să le fie oponent”, a declarat Prof. Adrian Popescu, presedinte interimar al PRM, precizând că “este necesar ca Ministerul Afacerilor Externe să aibă o reacţie dură la declaraţiile politicienilor maghiari, iar serviciile române de informaţii, SRI şi SIE, să prezinte în faţa parlamentului o situaţie clară a ceea ce se întâmplă de fapt cu relaţiile dintre cele doua state.”

În acest moment, România şi Ungaria fac parte din Uniunea Europeana şi NATO. Problema este că Ungaria nu ar fi devenit atât de agresivă cu România, dacă nu ar avea un sprijin real în plan internaţional. Să nu uitam că în acest moment, Viktor Orban, premierul Ungariei, duce o politică de apropiere de Rusia, o politica pragmatică in interiorul Uninunii Europene şi dispune de un lobby puternic în Statele Unite ale Americii.

În România, filonul naţionalist este disipat şi neîncrezător în clasa politică, în timp ce în Ungaria este bine poziţionat pe scena politică a ţării. Cei zece ani de cand PRM este marginalizat de o presă ostilă conceptului de naţionalism şi de politiceni indiferenţi la soarta ţării, au făcut să fie posibilă slăbirea patriotismului societăţii româneşti, a disolutiei naţiunii şi a creşterii şanselor să fim vulnerabili în faţa unor provocări reale din partea unor state vecine. La aceste atacuri din exterior, se adaugă şi atacurile unui partid antinaţionalist, Partidul România Unita, care a facut parte, înca de la apariţia sa pe scena politică, din acest mecanism de distrugere a filonului naţionalist din România şi care acum, cu aceiaşi iresponsabilitate, dar bine finanţat, loveste în Partidul Romania Mare în speranţa că îi va opri drumul către Parlamentul României.

“Timp de zece ani, factori de influenţă au distrus conceptul de patriot şi de naţionalist. Mai mult, au venit partide noi, chipurile naţionaliste, care au săpat la temelia patriotimului românesc, situaţie în care acum suntem vulnerabili la un atac direct la adresa statutului de stat naţional unitar”, a mai declarat Adrian Popescu, adaugand că “distrugerea naţiunii române a început înca din 1990. Dacă atunci patriotismul românului era extreme de bine sudat, acum, la 26 de ani distanţă, românii sunt disipaţi, românii sunt goniţi, românii nu mai au încredere în instituţiile statului şi asta pe bună drteptate, pentru ca politicienii care au guvenat s-au dovedit cei mai mari duşmani ai României.”

Politicienii, cei care azi nu au puterea de a reacţiona la declaraţiile unui stat vecin care doreşte o parte din pământul ţării, au fost exact cei care au distrus încrederea românilor în România. PRM consideră că declaraţiile deminitarior unguri sunt în totală contradicţie cu realitatea şi cu viaţa minorităţii maghiare din România, cu statutul de ţară membra a UE şi NATO, si crede că politica externă românească trebuie să se ridice din genunchi şi să aibă o atitidine pe cât de prgamatică în ce priveşte relaţiile externe, pe atât de patriotică.

“Ungaria simte că România este un stat slab, fără principii solide, fără politicieni puternici şi fără armată. În acest moment, în plan internaţional, o ofensivă diplomatică agresivă a Ungariei poate să ducă la un dezastru în ce priveşte statutul de stat unitar al României. PRM a fost, este şi are să rămână singurul partid autentic naţionalist din România şi nu va pemite atât timp cât există, ca România să fie altfel decât stat national unitar”, a încheiat Adrian Popescu, întrebându-se retoric “cum va fi România în 2018 daca nu vom reacţiona, la fel, mai mare sau destrămată?”

Biroul de Presa al PRM