Poetul Diasporei candidează pe listele PRM

viorelboldis
Bucureşti, 13 octombrie 2016: Poetul Viorel Boldiș va candida la alegerile generale din 11 decembrie pe listele Partidului România Mare (PRM), pentru un mandat de senator, în circumscripția nr. 2 – județul Arad. Supranumit Poetul Diasporei, Viorel Boldiș s-a remarcat prin poeziile sale, citite și ascultate de milioane de români, precum și prin publicarea unor cărți illustrate pentru copii.

“Mă bucur că mi s-a dat această ocazie, cu atat mai mult cu cît acest partid s-a oferit să sprijine, dacă va exista ocazia, cu orice iniţiativă legislativă propusă de mine în favoarea Diasporei”, a declarat Viorel Boldiș, precizînd că “atunci cînd am decis să intru în politică am vrut să o fac pe listele unui partid patriotic și PRM a fost, este și va rămane singurul partid autentic naționalist din România. Nu aș fi acceptat niciodată să candidez pe listele vreunui partid care de 26 de ani a distrus România”

Partidul România Mare consideră că, prin actuala lege electorală, românii care trăiesc în afara granițelor țării sunt dezavantajați, în contextul în care, în ultimii 10 ani, Diaspora a jucat un rol important în alegerile parlamentare sau prezidențiale din România.

“Cerîndu-le celor din Diaspora să se înscrie obligatoriu în Registrul electoral pentru a putea vota prin corespondență, în realitate se descurajează total votul. Asta și voiau, de fapt. Au creat cu bună știință o stare de confuzie, deoarece în acest moment o mare parte din românii care trăiesc în afara tarii cred că, dacă nu s-au înscris în Registrul electoral, nu pot vota”, a afirmat Viorel Boldis, adaugand ca “graba cu care cei 600 000 de români au fost înscriși în registrul electoral, de pe o zi pe alta, este suspectă și am convingerea că la o analiză mai atentă se vor găsi grave nereguli, dacă nu chiar încălcari ale legii”.

Actuala Lege electorală crează confuzie si este și greu de aplicat în ceea ce privește strîngerea de semnături pentru cei care doresc să candideze în Diaspora. A aduna semnături în Diaspora nu este echivalent cu a aduna semnături în România.

“Oricare circumscripție din Romania este de fapt un județ, adică o realitate concentrată în cîteva mari orașe și alte localități apropiate între ele, pe cînd circumscripția 43, adică cea a Diasporei, este împraștiată în toată lumea. Ar fi fost, nu logic, ci obligatoriu să se găsească o soluție alternativă a strîngerii semnăturilor în strainatate”, a incheiat Viorel Boldiș.

Despre Viorel Boldiș:

S-a născut pe 16.03.1966 în Oradea, România. A lucrat ca jurnalist la un ziar local, unde a fost redactor-șef. Din anul 1996 trăiește in Italia, la Brescia.
În 2000 și în 2003, a cîștigat Premiul ”Culture a confront” organizat de orașul Brescia.
În 2005, a cîștigat Premiul Național de poezie ”Eks & Tra”.
În 2009 a obținut premiul pentru literatură pentru copii ”Sono partito dall’altra parte del libro per incontrarti”.
În 2009 și 2010 si 2012 a primit mentiune extraordinara la Premiul mondial de poezie Nosside.
În 2010 a obținut premiul ”Trieste Iternational Poetry Slam”.
În 2010 el a fost invitat la ”Interazional Slam” din Paris.
În 2011 a câștigat Premiul ”Scrivere altrove”.
În 2011 i-a fost atribuită, de către Departamentul românilor de pretutindeni, al Parlamentului României, Diploma de excelență pentru merite culturale.
În 2012 i-a fost atribuită, de către Asociația România – Lombardia, diploma „Un român de excepție”.
În 2012 i-a fost atribuită, de către Consulatul onorific al României de la Brescia, diploma de excelență pentru merite culturale și promovarea culturii românești în Italia.
În 2016 i-a fost atribuit la Iași, premiul “Grigore Vieru” pentru poezie.

A publicat poezii în publicații precum : El Ghibli, Sagarana, Voci dal Silenzio, Il Brescia, Cronica Reggia, Combate Magazine (Franța), Convorbiri literare (România), Poezia (România) Familia România) Feed Back (Romania) etc. A fost inclus în mai multe antologii de poezie italiană.

A publicat volumele de poezie:

Da solo nella fossa comune (Singur în groapa comună) Gedit Edizioni, Bologna, 2006; (câștigător al Eks § Tra 2005)
Rap … sodie migranti Edizioni Centro Studi Tindari Patti 2009.
150 grammi di poesia d’amore – 150 de grame de poezie de dragoste (bilingv) Edizioni Rediviva Milano 2013
POETRE – një vibrim dallgëzues flatrash – A. Garbin, R.C. Da Costa, V. Boldis – Thauma Edizioni 2013 (traducere in albaneza de Valbona Jakova)
Morarul zeilor – Poezii din străinătate, Edizioni Rediviva Milano 2013
ALB – Editura Princeps Multimedia Iasi 2016

A publicat două cărți ilustrate pentru copii:
Sono partito dall’altra parte del libro per incontrarti – editura Amir (ilustrații de Lucia Sforza) Sinnos 2009; (câștigătorul concursului cu același titlu)
Il Fazzoletto bianco – editura Topipittori, Milano 2010. Il Fazzoletto bianco a fost între finaliștii târgului de carte pentru copii de la Bologna 2010 și s-a clasat pe locul 5 în topul celor mai frumoase cărți pentru copii ale anului 2010. A fost inclusă de către ministerul instructiei publice din Italia ca și carte recomandată pentru lectură în școli.
În 2014 Il cartea Fazzoletto bianco a fost tradus în portugheză și publicată în Brazilia: O lenco branco la Editura Pequena Zahar. Și in Brazilia, cartea a fost inclusă în programul școlar de lectură.

Biroul de Presa al PRM